Er wordt ons de laatste tijd steeds vaker gevraagd naar de BPM in 2010. Vooral de vraag of er voordeel te behalen is met wachten met aangifte tot 2010 houdt veel mensen bezig. Vandaag stonden er 2 tegenstrijdige berichten in de media. Enerzijds zijn er de partijen die van mening zijn dat het importeren goedkoper wordt. Hun beredenatie is dat het BPm tarief daalt en dat voor import het nieuwe tarief gebruikt mag worden. Het voordeel is dan vooral te behalen op auto's waarvoor de slurptaks niet geld.
Daar tegenover staat de Bovag. Volgens de interpretatie van de Bovag werkt het anders. Tot nu toe was de slurptaks een extra heffing om millieuvriendelijke auto's te kunnen subsidieren. In het belastingplan van 2010 vervalt de slurptaks en wordt de CO2 heffing de basis van de heffing. Daardoor zullen ook oudere auto's aan CO2 heffing onderworpen worden. Gelukkig is er wel altijd de mogelijkheid op basis van de oorspronkelijke BPM te doen. Dus duurder wordt het niet.

Wanneer weten we het wel zeker? Op het moment dat de douane hier nieuwe aangifteformulier beschikbaar stelt. Die wordt gemaakt volgens de interpretatie van de douane. We gaan er daarom van uit om pas op 1 januari een sluitend antwoord te kunnen geven.

Update 26/11 12:00 uur: Bovag heeft gelijk, zegt MinFin
Het Ministerie van Financiƫn bevestigt zojuist de lezing van de Bovag. Woordvoerder Marleen van den Oettelaar: "In 2010 wordt de rest-bpm op een voertuig berekend over de bruto bpm-grondslag die bestaat uit 27,4% van de catalogusprijs plus CO2-heffing. Je mag er ook voor kiezen gebruik te maken van het bpm-regime dat gold ten tijde van de eerste registratie van het voertuig."

Wat moet u nu doen als u een auto wilt importeren?

Voor een auto die u in 2010 importeert, moet de afweging gemaakt worden of er op basis van CO2 met lage BPM of op basis van de oorspronkelijke BPM aangifte gedaan wordt. Vooral voor minder zuinige auto's is de kans groot dat u in 2010 meer gaat betalen!

Indien u wilt weten waar u aan toe bent, kunt u het volgende formulier in vullen. Dan maken we voor u een overzicht van de hoogte van de te betalen BPM nu en in 2010. Voor deze service rekenen we 25 euro incl. BTW.

BPM opgave voor nu en 2010 aanvragen, klik hier