Steeds meer Nederlanders importeren zelf hun tweedehandsauto en ook dealerbedrijven hebben deze markt ontdekt.

In 2009 zijn volgens brancheorganisatie Bovag ruim 78.000 occasions uit het buitenland gehaald; een stijging van zo'n 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit betekent dat jaarlijks een op de tien gebruikte auto's die particulieren bij autobedrijven kopen, uit het buitenland komt.


Vooral Duitsland is populair, zowel vanwege de prijs als het grote aanbod. De merken Audi, BMW, Mercedes-Benz en Volvo in de leeftijdscategorie 1 tot 4 jaar blijken favoriet. Dealers zijn deze markt sinds 2008 meer en meer aan het ontdekken en speuren Duitsland af naar occasions.

 

Occasions

De importeur van Audi, Pon's Automobielhandel, helpt sinds 2009 zijn dealerorganisatie om jonge occasions naar Nederland te halen. Het betreft vooral modellen van maximaal twee jaar oud, die nog onder de fabrieksgarantie vallen en een kilometerstand hebben van hoogstens 15.000 tot 20.000.

Oudere auto's worden volgens de Bovag, die zich baseert op cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, vooral door particulieren geïmporteerd.

 

Aanschafbelasting

Op een geïmporteerde auto moet nog aanschafbelasting (bpm) worden afgedragen, maar bedrag is afhankelijk van de leeftijd. Voor een jaar oude auto resteert nog maar zo'n 70 procent aan bpm en bij vier jaar is dat gedaald naar minder dan 50 procent.

Na tien jaar is dat nog circa 10 procent. Pas na 19,5 jaar is een geïmporteerde auto helemaal vrij van bpm.

© ANP