Logo

US import via Duitsland toelating

Het is mogelijk dat je je oog hebt laten vallen op een auto waarvoor geen Europese typegoedkeuring bestaat. Dan is het redelijk moeilijk om de auto rechtstreeks in Nederland goedgekeurd te krijgen. Om een dergelijke auto toch van een Nederlands kenteken te kunnen voorzien wordt Duitsland vaak als tussenstop gebruikt. Hier wordt uitgelegd hoe de procedure is om een Duitse Zulassung te krijgen. Zodra die er is, verloopt het traject als een gewone EU import.

Garantie
Auto's die uit de VS worden geimporteerd vallen in principe onder het amerikaanse recht. Dat geld dus ook voor de garantie. In principe zul je zelfs geen aanspraak op coulance of terugroepacties kunnen doen. Het helpt daarbij wel als je de auto bij je plaatselijke merkdealer in onderhoud hebt, aangezien ze dan meer moeite voor je zullen doen.

Reparatie en onderhoud
Er vanuit gaande dat je niet een superspeciaal model uitgezocht hebt, dan zijn de onderhouds onderdelen hier wel te krijgen. Misschien niet altijd via de dealer, maar de automaterialengroothandel hebben boeken met meer types dan alleen de Nederlandse. Die kunnen je dus meestal wel helpen aan een oliefilter of een luchtfilter. Lastiger wordt het voor specifieke onderdelen. Die heeft de Nederlandse importeur immers niet op voorraad. Mocht je zo'n nodig zijn, dan bestaat de kans dat je een tijdje niet kunt rijden. Mocht er echt heel veel spoed bij zijn, dan kun je de onderdelen per koerier in een paar dagen laten komen.

Uitrusting
De uitrusting in de verschillende landen kan verschillen. Dat geld dus ook zeker voor buiten de EU. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je de auto uit een topisch land haalt. Dan is de kans groot dat er geen verwarming aan boord is. Ga dus niet zo maar uit van de Europese uitvoering. Ga er ook vanuit dat je het een en ander moet aanpassen om aan de Europese eisen te voldoen. Dat geld met name voor de verlichting, welke vaak geen EU goedkeuring hebben.
Het is ook mogelijk dat een Amerikaanse versie is afgestemt op Amerikaans rijden. Dat kan inhouden dat de vering zachter is dan hier en dat een ander motormanagement meer gericht op cruisen is ingebouwd. Als dat zo is, dan zul je hier zul je vaak mee moeten leven.

Wat kost import van een nieuwe auto uit de USA
De gunstige aankoopprijs door de lage dollar is een ding, maar je zult je auto nog hier moeten krijgen en eventueel moeten aanpassen aan de EU eisen. Hieronder als voorbeeld een BMW 325i Touring die uit de VS naar Duitsland geimporteerd wordt:

Omschrijving: Prijs in dollar: Prijs in euro:
US BMW 325i Touring 33.850  
Provisie VS dealer 300  
Havenkosten 150  
Zeevracht (Roll-on-roll-off) 650  
Zeevrachtverzekering 480  
Totaal Dollar/Euro ($=1,57) 35.430 22.566
EU invoerbelasting (10%)   2.256
Laadkosten + douanepapieren   350
Totaal Euro   25.172
BTW 21% over totaal   5.258
Aanpassingen, Ausnahemegenemigung, TUV   1.900
Prijs met Duitse toelating   32.357
BPM   15.200
Prijs op Nederlands kenteken   47.557

Let op dat je in dit geval wel moet zien dat je meer dan 6000 km met de auto rijd. Anders moet je namelijk in Nederland weer BTW betalen. Door voorafgaand aan de keuring in Nederland 6000 km of meer gereden te hebben bespaar je in dit geval 2888 euro aan BTW!

Duitse toelating
Nadat je de Duitse toelating hebt, kan de auto als een gewone EU import in Nederland worden ingevoerd. De auto uit het voorbeeld komt totaal op 47.054. Dezelfde auto kost bij de Nederlandse dealer 53.000 euro. Dus met deze auto bepaar je bijna 6.000 euro.

(c) Can do it Automotive bv