De laatste tijd komen er heel veel vragen binnen over de nieuwe methode van BPM aangifte bepalen, namelijk op basis van inkoopprijzen. Op BPMberekenen hebben we het overigens over handelsprijzen, om verwarring te voorkomen. Inkoopprijzen laat namelijk veel mensen denken dat het gaat om de Duitse prijzen. Dat is dus niet zo.

Achtergrond van BPM

In Nederland wordt BPM geheven, om eh..... Er wordt dus BPM geheven. Deze BPM wordt geheven over nieuwe auto's, waarbij momenteel op basis van de uitstoot extra belasting geheven wordt. De prijs voor belasting wordt bepaald door de importeur. Die bepaald voor een auto een netto catalogusprijs. Vervolgens wordt die door de importeur bepaalde prijs vermeerderd met de belastingen (BPM en BTW), waarna de verkoopprijs, ofwel de prijs die klant betaald, is bepaald. De BPM staat vanaf dat moment vast en verandert ook niet als een dealer de verkoopprijs door korting te geven.
Bij het importeren van een gebruikte auto, is bij nieuw verkoop geen BPM geheven. Dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van de mensen die een auto gewoon in Nederland hebben gekocht. Die hebben immers wel een fors bedrag aan BPM betaald. Het zou echter ook niet eerlijk zijn om mensen die een gebruikte auto importeren het volle pond te laten betalen. Daarom is er een tabel bedacht aan de hand waarvan de douane de afschrijving op de BPM ten opzichte van het volle pond kan betalen. Voor die tabel is uitgegaan van de gemiddelde afschrijving.
De tabel van de vaste afschrijving bleek niet altijd eerlijk tegenover de mensen die een auto importeerden. Er zijn immers auto's die minder afschrijven (tabel is voordeliger) en auto's die meer afschrijven. In het laatste geval wordt er met de tabel dus eigenlijk teveel BPM betaald. Om ook dat onrecht teniet te doen, kan er ook aangifte gedaan worden op basis van de echte afschrijving van de auto. Er is dan echter een probleem om de waarde van de auto, en daarmee de afschrijving, vast te stellen. De mogelijkheden die daarvoor gegeven waren, was om de waarde met een taxatierapport aan te tonen. Daaruit blijkt de echte waarde van een auto. Een andere mogelijkheid die geboden werd, was op basis van de verkoopprijs. De verkoopprijs van bijna alle auto's kan aan de hand van een koerslijst bepaald worden.
In juli 2009 kwam er een rechtszaak en de uitkomst daarvan, was dat de rechter besloot dat de afschrijving ook bepaald zou moeten kunnen worden op basis van de inkoopprijs voor handelaren. Hier dus aangeduidt als de handelsprijs. Daarmee kan iemand die een gebruikte auto importeerd in sommige gevallen voordeel behalen. De reden daarvoor is dat de handelsprijs lager ligt dan de verkoopprijs. Daardoor wordt het verschil tussen de nieuwprijs en de huidige waarde groter (meer afschrijving), waardoor er ook een groter percentage van de BPM afgeschreven kan worden.

FAQ (Heel Vaak Gestelde Vragen):

Hoe weet ik zeker dat ik op de juiste manier aangifte doe?
Als je mij de aangifte laat maken, weet je zeker dat je een correcte BPM aangifte hebt op basis van de juiste bedragen en op de meest voordeligste manier. Voor meer info zie hulp nodig, of mail naar; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waar kan ik de handelswaarde vinden?
Dat is lastig, aangezien er nauwlijks inzicht in de handelsmarkt te krijgen is. De enige enigszins betrouwbare optie is een waardebepaling op de site van de ANWB (alleen voor ANWB leden). Daar krijg je als uitkomst onder andere een inruilprijs. Die kun je aanhouden als handelsprijs.
Kan ik als handelsprijs de Duitse aankoopprijs nemen?
Nee. Voor de bepaling van de BPM is de Duitse prijs nooit op geen enkele manier relevant!
Ik kan toch zeker wel de handelsprijs zonder BTW nemen?
Nee, de handelsprijs dient inclusief BTW te zijn.
Door deze nieuwe regel wordt het importeren toch duizenden euro's goedkoper?
Helaas, zo groot is het verschil niet. Voor auto's die minder hard afschrijven dan de tabel, maakt het zelfs niets uit. Voor auto's die harder afschrijven zit er wel voordeel in, maar er zijn maar weinig auto's waarbij het verschil meer is dan enkele honderden euro's.