Naar aanleiding van het aantal vragen die binnenkwamen over het importeren vanuit de VS is dit artikel geschreven. Hier wordt wat dieper ingegaan op de specifieke amerikaanse eigenaardigheden van het importeren uit de VS. Ook heb ik besloten om diensten specifiek voor import uit Amerika aan te bieden. Het is namelijk gebleken dat heel veel mensen er tegenop zien om uit de VS te importeren, terwijl het eigenlijk best wel goed te doen is. Indien je gebruik wilt maken van mijn ondersteuning voor het importeren van een auto uit de USA, dan kun je me mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je weten welke diensten ik precies aanbied bij het importeren uit de VS en wat het kost, dan verwijs ik je naar de hulp bij VS import aan de rechterzijde.

Zoeken van een auto in de VS
Zodra je weet wat je wilt is het zaak om de voor jou perfecte auto op te zoeken. Je kunt hiervoor zoeken op internet via bijvoorbeeld www.autotrader.com of www.ebaymotors.com. Om een auto te kopen is Ebay een mooi medium. Er adverteren veel dealers met scherpe prijzen. Ook kun je de feedback van anderen zien om een indruk van de kwaliteit van de verkoper te krijgen.

Als je niet in staat bent de auto zelf te bezichtigen, is het heel belangerijk dat de auto nauwkeurig beschreven is. Vaak worden op Ebay de kleinste details vermeld om problemen achteraf te voorkomen. Als een verkoper dus vermeld dat er een kras op de auto zit, dan is dat een teken van nauwkeurige beschrijving en niet zoals in Nederland een hint op een schadeauto.
Let er verder op dat alles wat er bij moet zitten ook vemeld is. Neem geen dingen aan. Het werkt bijna altijd zo dat je krijgt wat omschreven is. Niet minder, maar ook niet meer.

Kopen van een auto in de VS
Als het voorgaande goed voor elkaar is, dan kun je je verder in de auto verdiepen. In de VS is er het systeem dat min of meer elke schade wordt doorgegeven en in een centraal register wordt opgeslagen. Deze kun je opvragen via www.carfax.com. Het is aan te raden dat altijd te doen, zodat je op afstand met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunt nagaan of een auto schade heeft gehad, of niet.

Als de carfax check geen problemen laat zien, dan is het zaak de auto te laten keuren. Dat is een stukje zekerheid, aangezien je de auto zelf niet kunt gaan bekijken. Mocht het niet mogelijk zijn de auto vooraf te laten keuren, zorg er dan voor dat een achteraf keuring gedaan wordt. Overleg met de verkoper dat indien de keuring aan het licht brengt dat de auto afwijkt van de beschrijving de koop ongedaan gemaakt wordt. Indien ik via mijn handelsconnecties een auto koop, dan wordt deze altijd gekeurd en is vastgelegd dat bij afwijking tov de advertentie de koop niet door gaat.

Na een positieve carfax controle, en een positieve uitkomst van de keuring, dan is het tijd de koop te sluiten. Voor het bepalen van de waarde gebruikt met in de VS ook een koerslijst. Er zijn meerdere koerslijsten die gek genoeg nog wel eens van elkaar afwijken. Er zijn koerslijsten van Nada (www.nadaguides.com) en van Kelly Blue Book (www.kbb.com). Deze geven een Trade in value (inruilwaarde) en Retail (verkoopwaarde). Uiteraard moet je de retail waarde aanhouden. Vind ik echter een auto voor je via mijn kanalen, dan is de kans groot dat de prijs nog onder de Trade in waarde ligt!

Wanneer je de koop sluit, wees er dan zeker van dat de title (kentekenbewijs) van de auto aanwezig is. Zonder deze title is het NIET mogelijk de auto te verschepen cq exporteren!

Regeldingen na de koop
Na de koop is er het een ander te regelen. Er moet geld verstuurd worden, de auto moet naar de haven gebracht worden, verscheept worden. Er zijn douaneformaliteiten te regelen en wat al niet meer zij.
Ook is het van belang dat de auto vrij van VAT (BTW) wordt verkocht. De regels hiervoor zijn per staat verschillend. Normaal gesproken zal een verkoper je wel kunnen helpen met de VAT.

Verschepen
Voor verschepen zijn er wat keuzes te maken. Allereerst is er de vraag of je de auto in een container wilt vervoeren of via RoRo (Roll On Roll Off, oftwel een op en afrijboot). In een container is eigenlijk alleen haalbaar als je meerdere auto's koopt of een container delen kan. Indien dat mogelijk is, verdient een container wel de voorkeur.
Als je weet hoe je de auto verscheept wilt hebben, moet je bepalen waarheen. Dat kan naar bijvoorbeeld Rotterdam. Maar als je in het noorden woont, of je wilt de goedkeuring via een Duitse toelating regelen, dan kan Bremerhaven ook een goede optie zijn. Qua prijs maakt het geen verschil! Ook de douaneformaliteiten zijn vergelijkbaar, al gaat het in Rotterdam meer nederlandstalig dan in Bremerhaven.
Sluit wel altijd een goede transportverzekering af. Het transport brengt altijd een groter risico op beschadigingen mee, dus is het niet slim daar op de bezuinigen. Reken hiervoor veiligheidshalve zo'n 2% van de prijs waarvoor je de auto gekocht hebt.

Kentekenkeuring
Voor het verkrijgen van een kenteken kun je een individuele keuring bij de RDW laten uitvoeren. Deze keuring vind plaats in Lelystad en de kosten bedragen zo'n 1000 euro. Een andere optie is een Duitse TUV keuring laten uitvoeren. Deze is iets goedkoper en wat minder streng. Ook kan de TUV een uitzonderingsgoedkeuring doen voor specifieke zaken. Hierbij valt te denken aan de in Europa verplichte automatische hoogteafstelling van de koplampen. Die is in de VS niet verplicht en dus ook vaak niet aanwezig. Dan is een uitzonderingsgoedkeuring goedkoper dan laten aanpassen voor de RDW keuring.

Zaken waar je rekening mee moet houden zijn de afwijkende koplampen. Het merendeel van de US auto's hebben andere koplampschijnsel dan in de EU is toegestaan. Hiervoor zul je de koplampen moeten vervangen. Verder kunnen de banden een probleem zijn als ze geen EU goedkeuring hebben. Ten slotte komt het nog wel meer dan eens voor dat de richting aangepast moet worden (moeten helder oranje knipperen) en dat er geen mistachterlicht aanwezig is (voor de keuring een opbouwdingetje monteren die natijd weer verwijderd).

BPM
Zodra de auto is goedgekeurd voor Duitse toelating door de TUV kun je een simpele RDW EU invoerkeuring doen. Die keuring stelt niet veel meer voor dan een controle van het chassisnummer. De RDW is namelijk verplicht om een auto met Duits kenteken ook goed te keuren. Indien je een individuele goedkeuring door de RDW hebt laten doen, kun je door naar de belastingdienst voor het afrekenen van de BPM. Het is het verstandigste om de BPM aangifte door ons op te laten stellen. Ook voor auto's die hier gewoon leverbaar zijn. De resultaten die we vaak halen zijn verbluffend.

Zodra dat allemaal voltooid is ben je minimaal 1,5 maand verder vanaf het moment van aanschaf. Houd daar dus rekening mee!