Het aanbod in Duitsland is erg groot. Als gevolg daarvan is het handig om exact te zoeken. Dus zoeken naar een BMW 5 serie van ongeveer bouwjaar 2015 is niet te doen. Het aanbod is eenvoudigweg te groot. Beter is het om te bepalen welke uitvoering de voorkeur heeft. In tegenstelling tot Nederland is het mogelijk de exacte droomauto te zoeken en vinden. Dit heeft als voordeel dat als duidelijk is wat er gezocht wordt, het makkelijker zoekt en sneller gevonden wordt.

BMW 528Ixdrive

Laten we het voorbeeld van de BMW 5 serie even aanhouden. Er moet bepaald worden welke variant het moet worden, dus sedan of touring (combi). Vervolgens kan bepaald worden welke motor de meeste geschikte is. Laten we zeggen dat vanwege de caravan een 528i de voorkeur heeft. Voor de BPM is de uitstoot leidend. Er zijn verschillende uitvoeringen van de 528i, waardoor de CO2 uitstoot van de ene 154 gram is (==> 7.415 euro bruto BPM) en van een andere 142 gram (==> 6.071 euro bruto BPM). Hierdoor kan het gebeuren dat een iets duurdere auto net iets voordeliger uitvalt.

Vervolgens kan er een lijstje gemaakt worden van de opties die de wensauto moet hebben. Hierbij is het verstandig goed op te letten of "standaard" zaken aanwezig zijn. Het komt voor dat een auto min of meer alle opties heeft, maar dat cruise control ontbreekt. Let hier dus goed op. Aangezien er in het voorbeeld werd uitgegaan van een BMW om een caravan te kunnen meenemen is het aan te raden om een BMW te zoeken met een trekhaak. Een trekhaak af fabriek is tegenwoordig vaak erg mooi weggewerkt en achteraf inbouw is verrassend duur.

Sinds de BPM alleen op basis van de uitstoot is, maken de opties niet meer uit voor de BPM. Bij hele nieuwe auto's kunnen opties wel de uitstoot (licht) verhogen en op die manier BPM verhogend zijn.

Ten slotte de kilometerstand. Lage kilometerstanden zijn in Duitsland zeker geen uitzondering en ook niet iets waar wantrouwend naar gekeken hoeft te worden. In Duitsland is een diesel bijvoorbeeld niet duurder dan een benzine auto qua kosten. Daardoor is een diesel dus niet alleen voorbehouden aan veelrijders (in tegenstelling tot Nederland). In Duitsland zijn auto’s met een kilometerstand die boven de 100.000 km ligt niet echt populair. Daarom is een auto die net boven de 100.000km ligt prijstechnisch een stuk aantrekkelijker.

Hier gaat de zoektocht verder