Voor het verkrijgen van een exportkenteken (Ausfuhrkennzeichen of een ander kenteken) is in Duitsland een Doppelkarte nodig. Deze Doppelkarte wordt door een Duitse verzekeraar afgegeven en is een bewijs voor de dekking. Dat is ook de reden waarom een Nederlandse verzekering niet genoeg is. Deze Doppelkarte kan (goedkoop) op internet bestelt worden met 3-5 dagen levertijd of, als liever wat sneller moet, bij de ADAC of bij de meeste Schildermachers (kentekenplaatmaker) naast (of bij) het Strassenverkehrsamt.

Om het kenteken zelf te regelen (als de dealer het niet doet, of er wordt particulier gekocht) moeten de volgende stappen gevolgd worden:

  • Paspoort meenemen
  • Auto en Papieren van auto ophalen bij de verkoper (Fahrzeugschein en Fahrzeugbrief) met een tijdelijk kenteken (bijvoorbeeld handelaarskenteken)
  • Doppelkarte regelen, via internet (40 eur) of ter plaatse bij de Schildermacher of het ADAC kantoor (beide ca 80 eur)
  • Nummertje trekken bij het Strassenverkehrsamt voor Ausfuhrkennzeichen, kosten ca 30 eur voor 14 dagen (kan ook voor 9 dagen of juist langer, let alleen op dat je Doppelkarte dezelfde periode geldig is)
  • Met formulier (terug) naar de Schildermacher en platen laten drukken (ca 20 eur)
  • Met platen terug naar Strassenverkehrsamt om 2 stickers te laten plakken
  • De papieren worden terug gegeven en de auto klaar om te vertrekken, nadat de platen met het rode vlakje op je auto zijn gemonteerd.

Voor de dichtsbijzijnde Strassenverkehrsamt kijk op: [www.strassenverkehrsamt.de]

Indien alleen een WA verzekering geen prettig idee is, er zijn Nederlandse verzekeraars die op chassisnummer een All Risk dekking aanbieden. Een WA dekking van een Nederlandse verzekeraar is niet nodig, aangezien een Exportkenteken nooit zonder WA verzekering komt.

Niet vergeten om de vrijstelling voor rijden met een buitenlandse auto bij de belastingdienst aan te vragen!