Het zoeken naar een auto in Duitsland uitgelegd

De beste bron om auto's te vinden in Duitsland is internet en dan met name Mobile.de. Een andere algemene website die bijna dezelfde markt beslaat is Autoscout24.de. De auto's die je op deze websites tegenkomt zijn globaal onder te verdelen in 3 categorieën:

Auto's alleen voor export / gewerbe

Dat wil zeggen dat de verkoper niet aan Duitse particulieren wil verkopen, omdat hij dan wettelijk verplicht is een vol jaar garantie te geven. Dat klinkt erger dan het is, omdat een auto met meer dan 100.000km in Duitsland al bijna als op beschouwt wordt. In NL daarentegen is die km stand helemaal geen punt. Hoe het zit met de BTW bij het kopen van een auto in Duitsland vind je hier.

Auto’s met 1 jaar garantie

Dit zijn de verkopers die gewoon garantie geven en die hebben dus het volste vertrouwen in de auto die ze verkopen.

Auto’s van particulieren

Er zijn slimme verkopers die onder de wettelijke garantie uit proberen te komen door de auto particulier aanbieden, of in opdracht van een klant. Het is raadzaam zulke auto's te laten staan, maar dat wordt door gierige Nederlanders vaak in de wind geslagen om 100 euro te besparen. Ook zijn particulier aangeboden auto’s een bron van oplichting. Er zitten wel goede tussen, maar het risico op een slechte auto staat niet in verhouding tot het voordeel.

Auto's van dealers/handelaren

Een alternatief voor mobile is om op de site van de merkdealer te zoeken. Bijvoorbeeld bij Audi, BMW, Mercedes, Porsche of Volkswagen. Vaak vind je daar ook een gebrauchtwagenboerse met heel veel (dealer) aanbod. Die prijzen niet of nauwelijks hoger dan louche aanbieders op mobile. Er zijn merken die Europa garantie geven (bijvoorbeeld de Europlus van BMW) waardoor je in geval van problemen bij je eigen dealer in Nederland terecht kunt.

Wat betreft de omgeving om te zoeken is het aan te raden de postcode series beginnend met een 3, 4 (Ruhrgebied), 5 of 6 (Frankfurt). Verder weg heeft geen zin, want er is aanbod genoeg (tenzij het om een heel bijzondere auto gaat natuurlijk). Mocht je er een vinden die verder weg staat en die goedkoper is, houd er dan rekening mee dat de lagere prijs meestal een oorzaak heeft.....