De beste bron om auto's te vinden in Duitsland is internet en dan met name Mobile.de. Een andere algemene website die bijna dezelfde markt beslaat is Autoscout24.de. Het nadeel van Autoscout24 is dat deze website meer "nep"adverenties heeft. Er wordt minder goed gereageerd op meldingen dan bij Mobile. Het voordeel van Autoscout is dan wel weer dat deze ook via Autoscout24.nl in het Nederlands kan benaderd kan worden. Hierdoor kunnen filters in het Nederlands worden gebruikt. De advertenties blijven echter wel in het Duits.

De auto's die je op deze websites tegenkomt zijn globaal onder te verdelen in 3 categorieën:

Auto's alleen voor export / gewerbe

Hiermee bedoelt de verkoper dat deze niet aan Duitse particulieren wil verkopen. De reden hiervoor is omdat hij dan wettelijk verplicht is een vol jaar Gewährleistung (wetteliijke garantie) te geven. Dat klinkt erger dan het is, omdat een auto met meer dan 100.000km in Duitsland al bijna als op beschouwt wordt. In NL daarentegen is die km stand helemaal geen punt. Er zijn echter ook verkopers die een auto met problemen op deze manier aanbieden. Wel iets om rekening mee te houden dus. Hoe het zit met de BTW bij het kopen van een auto in Duitsland vind je hier.

Auto’s met 1 jaar garantie

Dit zijn de verkopers die zich gewoon aan de wettelijke garantie houden. Ze hebben dus voldoende vertrouwen in de auto die ze verkopen om geen hoge garantiekosten te verwachten. Meestal wordt zo'n auto voor aflevering gekeurd bij de Dekra, een Gebrauchtwagencheck (aankoopkeuring). Deze keuring heeft echter het doel om de staat van de auto en eventuele gebreken vast te leggen, zodat hier bij een eventuele garantieclaim rekening mee gehouden kan worden. Gebreken die bij aankoop namelijk al aanwezig zijn, komen vaak niet in aanmerking voor garantie claims.

Auto’s van particulieren

Er zijn slimme verkopers die onder de wettelijke garantie uit proberen te komen door de auto particulier aanbieden, of in opdracht van een klant. Het is raadzaam zulke auto's te laten staan, maar dat wordt door gierige Nederlanders vaak in de wind geslagen om 100 euro te besparen. Ook zijn particulier aangeboden auto’s een bron van oplichting. Er zitten wel goede tussen, maar het risico op een slechte auto staat niet in verhouding tot het voordeel.

Twee goede tips om de echte particulier te onderscheiden van de keukentafelhandelaar.

  • Google het telefoonnummer van de aanbieder. Bij handelaren komen er dan meer te koop staande auto's in de zoekresultaten.
  • Bij het bellen voor een auto, vraag naar de auto die online te koop staat. Een echte particulier heeft er namelijk maar 1 te koop. 

Auto's van dealers

Een alternatief voor mobile is om op de site van de merkdealer te zoeken. Bijvoorbeeld bij Audi, BMW, Mercedes, Porsche of Volkswagen. Vaak staat op de website een gebrauchtwagenboerse met heel veel (dealer) aanbod. Die prijzen zijn niet of nauwelijks hoger dan louche aanbieders op mobile. Er zijn merken die Europa garantie geven (bijvoorbeeld de Europlus van BMW) waardoor bij problemen de Nederlandse dealer garantiewerkzaamheden kan uitvoeren. Overigens is niet iedere garantie automatisch binnen heel Europa geldig. Bij Audi heeft zelfs een Plus occasion geen garantie voor kopers die niet in Duitsland staan ingeschreven.

Wat betreft de omgeving om te zoeken is het aan te raden de postcode series beginnend met een 3, 4 (Ruhrgebied), 5 of 6 (Frankfurt). Verder weg heeft geen zin, want er is aanbod genoeg (tenzij het om een heel bijzondere auto gaat natuurlijk). Mocht er een gevonden worden die verder weg staat en goedkoper is, houd er dan rekening mee dat de lagere prijs meestal een oorzaak heeft.....

Hier gaan we verder met het kijken en kopen