Afspraak maken

Het keuren van de auto kan alleen op afspraak bij de RDW. Deze afspraak maken kan online op deze site. Tijdens het maken van de afspraak wordt de eerstvolgende mogelijkheid voor een afspraak bij het keuringsstation van keuze getoond. Het kan soms helpen om een ander keuringsstation te selecteren. Bij het importpakket DHZ maakt BPMberekenen.com een afspraak en vaak weten we deze al op korte termijn in te plannen. Vergeet niet aan te geven dat een eendagskenteken nodig is. Ook al is het plan vervoer anders te regelen, is het toch verstandig een gratis eendagskenteken aan te vragen!

Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Daarvoor is het nummer 0900 07 39 (€ 0,10 p.m.) beschikbaar. Hier kan aangeven worden wanneer en bij welk station de keuring bij voorkeur heeft.

Eendagskenteken

Voor de dag van het keuring door de RDW kan er, bij het maken van de keuringsafspraak zoals hierboven beschreven, een (gratis) eendagskenteken aangevraagd worden. Het eendagskenteken is alleen in Nederland geldig en alleen op de dag van de keuring. De RDW stuurt het eendagskenteken met de bevestiging van de keuringsafspraak toe. Het kenteken is bedoeld om met je auto van en naar het keuringsstation en het BPM-aangiftepunt te rijden.

Het kentekennummer van het eendagskenteken moet met zwarte letters op een plaat met witte ondergrond worden geplaatst. Dit hoeft geen originele kentekenplaat te zijn. De precieze voorwaarden die aan de kentekenplaat hiervoor gesteld worden staan in de voorwaarden bij het eendagskenteken. Met de juiste maten in acht nemend mag het zelfs een wit stuk karton zijn en daar met zwarte marker het kenteken op geschreven worden.

De keuring

Vroeger moesten auto’s die werden ingevoerd een invoerkeuring door de RDW ondergaan. Dit is veranderd. Tegenwoordig ondergaan invoerauto’s een identiteit controle en wordt er naar het CVO (Certificaat van Overeenkomst) gekeken.
De identiteit controle houdt in dat de RDW de nummers van de auto controleert met de buitenlandse papieren. Indien dat overeen komt wordt er gekeken of de bewuste auto niet als gestolen te boek staat. Ten slotte wordt met de buitenlandse papieren en het CVO bepaald om wat voor auto het precies gaat. In principe moet het CVO bij de auto zijn, al is het voor de meeste auto's niet echt noodzakelijk. Als de CVO er niet bij is, is dat geen punt en ga gewoon zonder naar keuring.

APK 

Als de nieuwe aanwinst nog geldige TUV heeft, kan deze ook door de RDW overgenomen worden. Als het een nieuwe TUV betreft, dan krijgt de auto zelfs een 2 jaar geldige APK in Nederland.

Hier gaan we verder met de uitleg van de BPM