Het verloop RDW importauto keuring

Afspraak maken
Voor het laten keuren van de auto kun je een afspraak maken bij de RDW. Dit kun je online doen op deze site. Op deze site vind je een overzichtje van de drukte bij de diverse keuringsstations. Vergeet niet aan te geven dat je een eendagskenteken wilt. Ook ben je van plan vervoer anders te regelen kun je het beste toch een gratis eendagskenteken aanvragen!

Het is ook mogelijk om zonder afspraak naar de RDW keuring te gaan. Dat kan op werkdagen van 08:00 tot 12:00. Mocht het op de dag dat je zonder afspraak komt druk zijn, dan wordt er ter plaatse een afspraak met je gemaakt. Het is dus wel aan te raden vroeg present te zijn om geholpen te worden. Met vroeg wordt dan bedoeld voor 7 uur.

Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Daarvoor bel je met nummer 0900 07 39 (€ 0,10 p.m.) en geef je aan wanneer je bij welk station de keuring wilt laten plaatsvinden. Het voordeel van bellen is dat de afspraak aan de telefoon wordt vastgelegd en je dus exact weet wanneer de keuring is.

Eendagskenteken
Voor de dag van het keuring door de RDW kun je, bij het maken van de keuringsafspraak zoals hierboven beschreven, een (gratis) eendagskenteken aanvragen. Het eendagskenteken is alleen in Nederland geldig en alleen op de dag van de keuring. De RDW stuurt je het eendagskenteken met de bevestiging van de keuringsafspraak toe. Het kenteken is bedoeld om met je auto van en naar het keuringsstation en het BPM-aangiftepunt te rijden.

Het kentekennummer van het eendagskenteken moet met zwarte letters op een plaat met witte ondergrond worden geplaatst. Dit hoeft geen originele kentekenplaat te zijn. De precieze voorwaarden die aan de kentekenplaat hiervoor gesteld worden vind je in de begleidende brief bij het eendagskenteken. Met de juiste maten in acht nemend mag je een wit stuk karton nemen en daar met een zwarte marker het kenteken op schrijven.

De keuring
Vroeger moesten auto’s die werden ingevoerd een invoerkeuring door de RDW ondergaan. Dit is veranderd. Tegenwoordig ondergaan invoerauto’s een identiteit controle en wordt er naar het CVO (Certificaat van Overeenkomst) gekeken.
De identiteit controle houdt in dat de RDW de nummers van de auto controleert met de buitenlandse papieren. Indien dat overeen komt wordt er gekeken of de bewuste auto niet als gestolen te boek staat. Ten slotte wordt met de buitenlandse papieren en het CVO bepaald om wat voor auto het precies gaat. In principe moet je het CVO bij je auto hebben, al is het voor de meeste auto's niet echt noodzakelijk. Als je dus geen CVO hebt, maak je niet te druk en ga gewoon zonder.

APK door RDW
Het RDW bied de mogelijkheid om je nieuwe aanwinst ook meteen APK te keuren. Dit is aan te raden omdat de RDW de meest betrouwbare keuring uitvoert en je meteen mag rijden zodra je de autopapieren binnen hebt. Overigens, als je nieuwe aanwinst nog geldige TUV heeft, kun je ook aan de RDW vragen dit over te nemen. Als je een nieuwe TUV hebt, krijg je dan zelfs een 2 jaar geldige APK.