Het is mogelijk dat de keuze is gevallen op een auto waar geen Europese typegoedkeuring voor bestaat. Dan is het redelijk uitdagend om een dergelijke auto rechtstreeks in Nederland goedgekeurd te krijgen. Om een zo'n auto toch van een Nederlands kenteken te kunnen voorzien wordt Duitsland vaak als tussenstop gebruikt. Hier wordt uitgelegd hoe de procedure is om een Duitse Zulassung te krijgen. Zodra die er is, verloopt het traject als een gewone EU import. Het is dan immers een Duitse auto.

Garantie

Auto's die uit de VS worden geimporteerd vallen in principe onder het amerikaanse recht. Dat geld dus ook voor de garantie. In principe kan er zelfs geen aanspraak op coulance of terugroepacties gemaakt worden. Het helpt overigens wel als de auto bij een merkdealer in onderhoud is, aangezien ze dan meer moeite voor zullen willen doen.

Reparatie en onderhoud

Er vanuit gaande dat er niet een superspeciaal model uitgezocht is, dan zijn de onderhouds onderdelen hier wel te krijgen. Misschien niet altijd via de dealer, maar de automaterialengroothandel heeft boeken met meer types dan alleen de Nederlandse. Die kunnen dus meestal wel helpen aan een oliefilter of een luchtfilter. Lastiger wordt het voor specifieke onderdelen. Die heeft de Nederlandse importeur immers niet op voorraad. Mocht zo'n onderdeel nodig zijn, dan bestaat de kans dat er een tijdje niet gereden kan worden. Mocht er echt heel veel spoed bij zijn, dan kan het onderdeel per koerier in een paar dagen komen.

Uitrusting

De uitrusting in de verschillende landen kan verschillen. Dat geld dus ook zeker voor buiten de EU. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de auto uit een topisch land komt. Dan is de kans reëel dat er geen verwarming aan boord is. Ga dus niet zo maar uit van de Europese uitvoering. Ga er ook vanuit dat het een en ander moet aanpassen om aan de Europese eisen te voldoen. Dat geld met name voor de verlichting, welke vaak geen EU goedkeuring heeft.

Het is ook mogelijk dat een Amerikaanse versie is afgestemt op Amerikaans rijden. Dat kan inhouden dat de vering zachter is dan hier en dat een ander motormanagement meer gericht op cruisen is ingebouwd. Als dat zo is, dan zul hier meestal mee worden geleefd.

Wat kost import van een nieuwe auto uit de USA

Een gunstige aankoopprijs door de lage dollar is een ding, maar de auto hier krijgen en eventueel moeten aanpassen aan de EU eisen is een ander ding. Hieronder als voorbeeld een BMW 325i Touring die uit de VS naar Duitsland geimporteerd wordt:

Omschrijving: Prijs in dollar: Prijs in euro:
US BMW 325i Touring 33.850  
Provisie VS dealer 300  
Havenkosten 150  
Zeevracht (Roll-on-roll-off) 650  
Zeevrachtverzekering 480  
Totaal Dollar/Euro ($=1,17) 35.430 30.282
EU invoerbelasting (10%)   3.028
Laadkosten + douanepapieren   350
Totaal Euro   33.660
BTW 21% over totaal   7.069
Aanpassingen, Ausnahemegenemigung, TUV   1.900
Prijs met Duitse toelating   42.629
BPM   10.200
Prijs op Nederlands kenteken   52.829

Let op dat in dit geval wel meer dan 6000 km met de auto gereden wordt. Anders moet er namelijk in Nederland weer BTW betaald worden. Door voorafgaand aan de keuring in Nederland 6000 km of meer gereden te hebben bespaard in dit geval ruim 3000 euro aan BTW!

Duitse toelating


Nadat een Duitse toelating is, kan de auto als een gewone EU import in Nederland worden ingevoerd. De auto uit het voorbeeld komt totaal op 52.829. Met deze auto is de beparing bijna 6.000 euro.