Met je in Duitsland gekochte auto naar Nederland rijden

Zelf terug naar Nederland rijden

Uiteraard wil je het liefste zelf je auto terug rijden. Om dan bij de garage in Duitsland te komen kun je met iemand anders erheen rijden. Als dat niet lukt, kun je met het openbaar vervoer gaan. In Duitsland kun je met de ICE (Hogesnelheidstrein) redelijk snel in heel Duitsland komen. Het kostenplaatje is daar overigens wel naar.
Het kan ook een optie zijn om met een huurauto je nieuwe auto op te gaan halen. Bij sommige verhuurders kun je een huurauto op een andere plaats inleveren dan je hem gehaald hebt. Enkele reis dus. Daarvoor kun je in Duitsland terecht bij Europcar. Als je niet in de buurt van de grens Duitsland woont moet je het OV heen of een auto achter laten. Een Volkswagen Fox voor 1 dag met onbeperkte km kost bij Europcar ongeveer 80 euro.

Exportkenteken / Ausfuhrkennzeichen

Om je nieuwe auto terug te kunnen rijden moeten er kentekenplaten op. Die zitten dus niet standaard bij de auto. Op het moment dat je een auto op naam stelt in Duitsland krijg je je kentekenplaten. Dat is echter niet van toepassing als je de auto mee neemt naar Nederland. Daarvoor ben je een export kenteken met verzekering nodig. Die kan de verkoper voor je regelen. Met dat kenteken mag je rijden tot de grens.

Mocht de verkoper geen Export kenteken voor je kunnen (of willen regelen), dan zul je dat zelf moeten doen. Daarvoor moet je naar het Strassenverkehrsamt van het Kreis waar je de auto gekocht hebt. Voor het aanvragen van het export kenteken zul je de auto bij je moeten hebben, aangezien het Strassenverkehrsamt het chassisnummer dient te controleren. Let er ook op dat de TUV en AU nog geldig moeten zijn gedurende de geldigheid van het exportkenteken! De verzekering die bij het exportkenteken zit is in heel Europa geldig, dus ook Nederland.
De volgende documenten ben je nodig:
- Geldig identiteitsbewijs van de toekomstige eigenaar of een paspoort met een uittreksel van de Burgerlijke Stand.
- Tüv en AU bewijs
- De autopapieren (Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein of Zulassungsbescheinigung Teil I und Teil II)

Om de auto mee te kunnen nemen naar het Strassenverkehrsamt, zijn er een paar mogelijkheden. Als de verkoper een handelaar is, zijn "Rote Nummer" (handelaarskenteken). Als de verkoper een particulier is en de auto is nog aangemeld, kun je met de auto er heen rijden. Is de auto afgemeld, dan kun je met de oude kentekenplaten van deze auto (die dus als laatste kenteken op de papieren staan) via de kortste route naar het Strassenverkehrsamt rijden, mits je geldige verzekeringspapieren bij je hebt tbv het aanmelden. Als laatste mogelijkheid is er nog een Kurzzeitkennzeichen.

Het exportkenteken is een wit kenteken met een rood vlak waar de uiterste geldigheidsdatum op staat.

Ausfuhrkennzeichen

Naar huis rijden met Exportkenteken in Nederland

Als Nederlander mag je geen buitenlands gekentekend voertuig binnen Nederland besturen. Doe je dat wel, dan krijg je een naheffing van de BPM aangezien deze ontdoken wordt. Dit is namelijk een vorm van belastingontduiking (rijden zonder BPM te betalen). Aangezien je dat toch al van plan was is dat geen probleem. Je kunt door de douane gecontroleert worden terwijl je met een exportkenteken rijd. Als je nog niet eerder daarvoor gecontroleerd bent, dan krijg je van de douane (politie controleert hier niet op, dit is een douane zaak) een informatieformulier buitenlandse kentekens. Is het niet de eerste keer, dan heb je een probleem, wat je had kunnen lezen in dat informatieformulier. Met het informatieformulier krijg je de mogelijkheid de zaak te herstellen. Je hebt 3 mogelijkheden om te herstellen:
- het motorrijtuig alsnog in Nederland registreren en de bpm betalen
- binnen de gestelde termijn een vrijstellingsvergunning aan vragen
- het motorrijtuig buiten Nederland brengen
Optie 1 is het traject wat je wilt volgen.

Rijden met Exportkenteken in Nederland

Er is wat verwarring over wat er toegestaan is met een exportkenteken. De regels insuineren dat je gedurende 2 weken mag rijden met het exportkenten. Sommigen zijn van mening dat je op de site van de belastingdienst ontheffing voor het rijden met buitenlands kenteken kunt aanvragen. Volgens de douane mag je met het exportkenteken op de dag van koop met je auto naar huis rijden. Volgens de douane is het zo dat als je je hier niet aan houdt de herstelmogelijkheid niet meer mogelijk is en je dus een boete kunt krijgen.
Ik adviseer je op met je nieuwe aanwinst rechtstreeks naar huis te rijden en er daarna niet mee te rijden tot de dag dat je naar de keuring gaat.

Verzekering

Wat verzekering betreft is de auto WA verzekerd met export kenteken. Wil je hem All Risk verzekeren zul je zelf iets met je eigen verzekeraar op chassisnummer moeten zien te regelen. Het export kenteken zijn witte platen beginnend met het kreis van de verkoper (bijvoorbeeld EU voor Euskirchen) met daarna een nummer. In de hoek zit een rood vlak met nummers. Dat is de datum tot wanneer het kenteken geldig is. Er bestaat ook een zelfde kenteken met een geel vlakje, dat is een Duits 5 dagen kenteken. Deze is goedkoper, maar heeft geen verzekering en is alleen voor Duitsers bedoeld. Deze moet je dus niet hebben.

Autotransporter/Autoaanhanger

Een andere mogelijkheid om je auto op te halen is met een autoambulance. Gewoon een kwestie van auto erop, vastzetten en gaan. Er zijn dan geen grensformaliteiten.
Wat betreft het kenteken, deze zou door de verkoper afgemeld moeten worden. Daarvoor moet de eigenaar met de kentekenplaten en de autopapieren naar het strassenverkehrsamt. Daar wordt de auto afgemeld, waardoor er geen wegenbelasting en verzekering door de verkoper betaald hoeft te worden. Strikt noodzakelijk is dit niet. Als je de auto incl. de kentekenplaten en papieren meeneemt, dan wordt de auto pas in Duitsland afgemeld, nadat de auto een NL kenteken heeft gekregen en de RDW dit heeft doorgegeven aan Duitsland. Het is dus vooral voor de verkoper beter de auto afgemeld mee te geven.

Andere mogelijkheden
Verder kun je de auto thuis laten brengen, bijvoorbeeld door ons. We halen dan de auto met een autotransporter op en leveren hem bij je voor de deur af.

Truukjes om met het oorspronkelijke Duitse kenteken naar huis te rijden raad ik af. Dit kenteken is niet geldig in Nederland voor Nederlanders. Ook het aan de grens monteren van geleende groene handelsplaten raad ik af. Dit is misbruik van het handelskenteken en dat kan voor de kentekenhouder gevolgen hebben. Dat anderen het wel doen, doet niet ter zake.