De afgelopen tijd hebben mij meerdere vragen bereikt over het op naam stellen in Duitsland. In Nederland ga je met de kentekenpapieren en je rijbewijs naar het postkantoor. Daar wordt de tenaamstelling veranderd, krijg je een nieuw kenteken deel I en ben je klaar. In Duitsland werkt dat behoorlijk anders.

Kentekenregistratie

In Nederland staan auto's op welliswaar op naam van iemand, maar het kenteken hoort bij de auto en niet bij de persoon. In Duitsland staat de auto niet op naam van een persoon zoals in Nederland, maar staat het kenteken op naam van een persoon. Als je dus een auto in Duitsland koopt, dan krijg je er geen kenteken bij.

Overschrijven

De overschrijving die je in Nederland op het postkantoor doet hoef je in Duitsland niet te doen. Sterker nog, als je de auto op een aanhanger meeneemt, dan kun je hem zo meenemen. Maar wat moet er dan wel gebeuren?
op het moment dat een Duitse eigenaar een auto niet meer gebruikt of verkoopt, moet hij hem afmelden bij het strassenverkehrsamt. Daar levert hij de kentekenplaten in en is de auto zeg maar geschorst. er mag op dat moment dus ook niet meer met de auto gereden worden (kan ook niet, want er zitten geen kentekenplaten op). Als je de auto die afgemeld is meeneemt op een aanhanger, hoef je niks te doen. Als je hem over de weg naar Nederland wilt rijden, dan ben je toch een kenteken nodig. Het exportkenteken met het rode vlakje dus. Die krijg je bij het strassenverkehrsamt. Daar ga je heen met de kentekenpapieren (Fahrzeugbrief incl geldige TUV HU/AU!!!) en je (geldige!) paspoort. In principe moet je ook de auto meenemen, wat lastig is als de verkoper hem al afgemeld heeft. De verkoper kan dan een kurzzeitkennzeichen (5 dagen geldig, gele vlakje) krijgen bij het strassenverkehrsamt, waarmee de auto daar heen gereden kan worden voor het exportkenteken.

Procedure

Zodra je met de auto, de papieren en je paspoort bij het amt bent aangekomen moet je een nummertje trekken. Let er goed op dat je een goed nummer voor de goede actie hebt, anders kun je weer achteraan aansluiten. Zodra je aan de beurt bent leg je uit dat je een Exportkennzeichen fur die Uberfahrt nach die Niederlandere braucht. Dat wordt dan geregeld inclusief de bijbehorende WA verzekering.
op een gegeven moment krijg je een briefje waarmee je de kentekenplaten kunt laten maken. Geen nood, er zit altijd een kentekenplaatdrukker tegenover het strassenverkehrsamt. Met de mooie witte kentekenplaten met rood hoekje ga je terug naar de persoon die je geholpen heeft. Die werkt het verder af en plakt nog kleine stikkertjes op je kentekenplaten.

Vervolgens monteer je de platen op de auto en "geht es los" :-)