Invoeren van een auto en de BTW

Er blijkt toch nog wat onduidelijkheid te zijn over de BTW op Duitse auto's. Veel mensen schijnen te denken dat ze BTW vrij kunnen kopen in Duitsland. Helaas. Er moet gewoon BTW afgerekend worden. Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van goederen en personen. Dat houd in dat als je iets koopt in een EU land je dat zo mee kunt nemen naar je eigen land. Om dat mogelijk te maken is het bepaald dat je bij aanschaf in een EU land gewoon BTW betaald. Bij terugkomst in Nederland hoeft dan over je aankoop geen BTW meer afgedragen te worden.
Overige lokale heffingen blijven nog wel van toepassing, zoals de cd heffing en helaas de BPM.

Bruto - Netto
Het gebeurt vaak dat Duitse auto's met een nettoprijs exclusief BTW worden aangeboden. Deze prijs is alleen van toepassing voor handelaren en voor export buiten de EU. Bij export naar bijvoorbeeld Nederland door particulieren moet gewoon BTW betaald worden.

Nederlandse ondernemer en BTW
Een Nederlandse ondernemen die een auto uit het buitenland importeert kan de in Duitsland betaalde BTW verrekenen. De factuur dient daarvoor wel aan de eisen voldoen die voor een dergelijke factuur gesteld worden.

Een "nieuwe" auto
Een auto die minder dan 6000 km of minder dan 6 maand oud is wordt door de belastingdienst als nieuw aangemerkt. Dat heeft tot gevolg dat voor een dergelijke auto in Nederland BTW betaald moet worden. Hiervoor is het niet van belang of er in het buitenland BTW is betaald of niet! Let wel, een auto van 5 jaar oud met slechts 4000 km kan dus ook als nieuw worden aangemerkt!!