Kijken naar en kopen van een auto in Duitsland

Nadat je hebt gezocht zoals eerder beschreven is, is het tijd om te gaan kijken. Aangezien de afstand die je in Duitsland aflegt groter is dan in Nederland is het slim meerdere auto's te bekijken. Als je dus 1 of 2 autos hebt gevonden die je per se wilt zien, zoek er dan een paar bij die niet te ver uit de richting staan. Beperk je daarbij niet alleen tot de auto's die perfect aan je wensen voldoen. De meeste extra's kun je ook achteraf toevoegen. Vaak vallen de kosten best mee. op die manier zie je meer auto's. Uiteraard heeft het weinig zin om te kijken naar een BMW 316i touring terwijl je op zoek bent naar een BMW 330d coupe.

Heb je een aantal auto's gevonden om te gaan bekijken, dan wordt het tijd de route te gaan bepalen. Daarbij zullen waarschijnlijk de openingstijden van de betreffende bedrijven het knelpunt zijn. De meeste dealerbedrijven in Duitsland gaan op zaterdag al om 13:00 dicht. Handelaren willen nog wel eens langer open zijn. Stem dat wel vooraf af door te bellen. Dat bespaart je de frustratie van een gesloten showroom. Houd daar dus al in je planning rekening mee!

Bij een garage aangekomen kun je naar de auto op zich gaan kijken. Het is handig als je Duits kunt zodat je een en ander met de verkoper kunt bespreken. Dit is echter geen noodzaak. Houdt er rekening mee dat je voor bijvoorbeeld een BMW van 20.000 euro in de low budget categorie bij een dealer terecht komt. Je zult dus meestal de auto aantreffen op een occasion pleintje. Als je daar meteen heen loopt kun je de auto goed bekijken zonder een hijgerige verkoper in je nek.

Ik raad aan de volgende punten controleren:
Onderhoudsboekje aanwezig EN volledig afgestempeld (Checkheft gepflegt). Let er ook op dat het boekje is afgestempeld door een dealer die past bij de vorige eigenaar. In geval van twijfel kun je de dealer waar de auto onderhouden is bellen of de inhoud van het Checkheft te verifieren. Indien het boekje om wat voor reden dan ook zoek is, kun je de auto het beste laten staan. Dat gebeurt in Duitsland namelijk alleen als men wat te verbergen heeft. Het onderhoudsboekje is de enige garantie over de km stand!

Staat van de auto. Voldoet de staat aan je wensen of niet. In Duitsland zien auto's er als nieuw uit, dus neem geen genoegen met een matige staat, er zijn dan wel betere te vinden.

Geeft de garage je een jaar garantie (liefst Europa garantie zodat je naar je eigen dealer kunt voor problemen) of is het zo mee nemen. Misschien een punt ter onderhandeling, garantie of korting?

Hoe wordt de auto afgeleverd? Met een grote beurt? Nieuwe TUV (bij de RDW kun je dan vragen de TUV over te nemen waardoor je 2 jaar APK krijgt). Regelt de verkoper export kenteken?

Als alles naar wens is, ga dan voor een proefrit. Staat van bovenstaande je iets niet aan, dan verdoe je je tijd en kun je beter door naar de volgende. Kletsen met een verkoper van een auto die je niet wilt heeft geen zin, hoe gezellig het ook is.

Als je bij de proefrit geen gekke dingen hebt ontdenkt, dan wordt het tijd om te gaan denken over de koop. Sommigen hebben ervaren dat er zo'n 1000 euro ruimte zit in de prijs. Het komt ook vaak voor dat de prijs scherp is en er niks vanaf gaat. Je bent immers niet naar de duurste gaan kijken..... Denk ook niet dat je een week later terug kunt komen om de deal af te maken. Vooral auto’s met populaire extra’s en een aantrekkelijke prijs kunnen snel verkocht zijn.

Als alles goed is, heb je nu dus een auto gekocht. Proficiat. (Indien niet, weer bovenaan beginnen, aanbod genoeg).