Porsche 911 klaar voor aflevering bij de fabriek in Leipzig

Na gezocht te hebben zoals hier beschreven, is het tijd om op pad te gaan en te bezichtigen. Aangezien de afstanden in Duitsland groter zijn dan in Nederland is het verstandig meerdere auto's te bekijken. Als er dus 1 of 2 autos gevonden zijn die in de smaak vallen, is het verstandig er dan een paar bij te zoeken die niet te ver uit de richting staan. Het is het beste om daarbij niet alleen te beperken tot de auto's die perfect aan je wensen voldoen. Vaak kunnen extra's achteraf worden toegevoegd. De kosten kunnen dan best meevallen. op deze manier zijn meer auto's te bekijken en is het risico om voor niks te rijden kleiner. Uiteraard heeft het weinig zin om te kijken naar een Golf GTI terwijl er gezocht wordt naar een electrische Golf.

Zijn er een aantal auto's gevonden welke bekeken kunnen worden, dan wordt het tijd een route te gaan bepalen. Daarbij zullen waarschijnlijk de openingstijden van de betreffende bedrijven het knelpunt zijn. De meeste dealerbedrijven in Duitsland gaan op zaterdag al om 13:00 dicht. Handelaren willen nog wel eens langer open zijn. Stem dat wel vooraf af door te bellen. Dat bespaart de frustratie van een gesloten showroom. Houd daar dus al in de planning rekening mee!

Bij een garage aangekomen kan de auto bezichtigd worden. Het is handig als er Duits gesproken kan worden. Dit is echter geen noodzaak. Vaak spreekt met wel engels, of lukt het met handen en voeten wel. Houdt er rekening mee dat bijvoorbeeld een Mercedes van 20.000 euro op het occasion pleintje buiten bij een dealer terecht komt. Daar meteen heen lopen zorgt er voor dat de auto zonder verkoper erbij goed bekeken kan worden. 

Het is verstandig de volgende punten te controleren:

Onderhoudsboekje aanwezig EN volledig afgestempeld (Scheckheft gepflegt).

Let er ook op dat het boekje is afgestempeld door een dealer die past bij de vorige eigenaar. In geval van twijfel kan de dealer waar de auto onderhouden is gecontacteerd worden om de inhoud van het Scheckheft te verifiëren. Indien het boekje om wat voor reden dan ook zoek is, is het beter de auto te laten staan. Dat gebeurt in Duitsland eigenlijk alleen als men wat te verbergen heeft. Het onderhoudsboekje is de enige garantie over de km stand!

Staat van de auto

Voldoet de staat aan de wensen of niet? In Duitsland zien auto's er vaak als nieuw uit, dus neem geen genoegen met een matige staat, er zijn dan wel betere te vinden.

Garantie

Geeft de garage een jaar garantie (liefst Europa garantie zodat de eigen dealer garantiewerkzaamheden kan uitvoeren) of is het zo mee nemen? Misschien een punt ter onderhandeling, garantie of korting?

Aflevering

Hoe wordt de auto afgeleverd? Met een grote beurt? Nieuwe TUV (de RDW neemt TUV over de APK tot einddatum TUV gaat). Regelt de verkoper het export kenteken?

Als alles naar wens is, ga dan voor een proefrit. Staat van bovenstaande iets niet aan, dan verdoe de tijd niet en ga door naar de volgende. Kletsen met een verkoper, van een auto die het niet wordt, heeft geen zin, hoe gezellig het ook is.

Als er bij de proefrit geen gekke dingen ontdenkt zijn, dan wordt het tijd om te gaan denken over de koop. Sommigen hebben ervaren dat er zo'n 1000 euro ruimte zit in de prijs. Het komt ook vaak voor dat de prijs scherp is en er niks vanaf gaat. De kans is immers groot dat dit niet de duurste is..... Denk ook niet dat deal een week later gemaakt kan worden. Vooral auto’s met populaire extra’s en een aantrekkelijke prijs kunnen snel verkocht zijn.

Als alles goed is, is er nu dus een auto gekocht. Proficiat. (Indien niet, weer bovenaan beginnen, aanbod genoeg).

Hier gaan we verder met de rit naar huis