Enorm voordeel bij zelf auto importeren

wo 25 mrt 2009, telegraaf.nl, door Theo Kuijpers

AMSTERDAM -  Steeds meer Nederlanders kopen zelf hun auto in het buitenland omdat het vaak duizenden euro's voordeel oplevert. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) hebben het afgelopen jaar zo'n 95.000 particulieren een nieuwe of tweedehandsauto in het buitenland aangeschaft. Vooral de categorieën 'jonggebruikt' van tussen de één en twee jaar oud met veel accessoires en lichte bedrijfsauto's zijn razend populair.

De RAI Vereniging zegt absoluut niet blij te zijn met deze parallelimport. "Wij behartigen de belangen van de Nederlandse importeurs en die zijn helemaal niet gelukkig met deze ontwikkeling. De autoverkopen verkeren momenteel al in een diep dal en nu de Nederlandse kopers ook nog eens massaal de grens overgaan, wordt het er zeker financieel gezien niet beter op. Een en ander is het gevolg van het vermaledijde bpm-systeem dat ons land kent. Gelukkig wordt de bpm-heffing nu wel afgebouwd, maar dat duurt nog tot 2018", zegt Harald Bresser van de RAI Vereniging. Om klanten toch zo veel mogelijk tegemoet te komen, begint Audi nu in ons land met de directe import van fabrieksoccasions. "Dit zijn allemaal officiële fabrieksauto's die eerder bijvoorbeeld voor demonstratiedoeleinden zijn ingezet. In vrijwel alle gevallen gaat het om jonge en rijk uitgeruste modellen met weinig kilometers. De Nederlandse Audi-dealer beschikt over een database met daarin duizenden fabrieksauto's", aldus Mark Ogertschnig van Pon's Automobielhandel in Leusden.

Groot aanbod

Voor de koper die zelf zijn eigen auto bijvoorbeeld in Duitsland gaat kopen, kan het voordeel tot wel 20.000 euro of meer oplopen. Vooral de BMW X5 en de Mercedes M- en E-Klasse doen het erg goed.

Het aanbod bij onze oosterburen is gigantisch. Het gaat om honderdduizenden occasions. Ook de Volkswagen Golf R32 en GTI blijken zeer gewild en vaak van alle mogelijke accessoires voorzien. "Voor zover wij het kunnen nagaan, gaat het hierbij echt om exclusieve uitvoeringen die je niet zo snel in Nederland zult aantreffen", aldus een VW-woordvoerder.