9 September 2009. bron: telegraaf.nl
door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries
AMSTERDAM -  Criminelen maken steeds vaker gebruik van een Duits exportkenteken om in ons land misdrijven te plegen met auto's of om motorrijtuigenbelasting, apk en bekeuringen mee te omzeilen.

Het probleem dat door de Amsterdamse politie is gesignaleerd, doet zich voor bij het zogenoemde Kurzzeitkennzeichen (kkz), dat wordt afgegeven voor testritten met Duitse auto's. Deze kentekens zijn echter ook via internet verkrijgbaar, zo stelde de politie vast. "Opvallend genoeg komen we steeds vaker criminelen tegen in auto's met een kkz", zegt een zegsman van het hoofdstedelijke korps. Met een dergelijk kenteken wordt vaak getankt zonder te betalen of door rood gereden. Probleem is dat nergens wordt bijgehouden wie een kkz aanvraagt en dat degene die ermee rondrijdt dus niet staat geregistreerd.

De zo veelgeprezen kentekenscanner die door politiekorpsen wordt gebruikt en waarmee alle voertuigen die langsrijden onmiddellijk worden gescand op eventueel criminele bestuurder of ontdoken belastingen, is op deze manier waardeloos. De kkz's zijn in principe vijf dagen geldig, maar het is onmogelijk om aan de buitenkant te zien dat die termijn is verstreken. De Amsterdamse agenten zijn dan ook opgeroepen alert te zijn op wagens die een Duits exportkenteken voeren. In feite is het de bedoeling dat al deze bestuurders worden gecontroleerd. "Dat is niet alleen belangrijk om bijvoorbeeld belastingontduiking te voorkomen, maar vooral ook om te kunnen registreren wie in deze auto's rondrijden en wat er vervolgens met deze voertuigen gebeurt", aldus de politie.

Het wordt steeds populairder onder Nederlanders om een auto uit Duitsland te kopen. Op deze manier komen zij 'per ongeluk' aan het kkz. Er zijn echter ook steeds meer mensen die moedwillig via internet deze kentekenplaten bestellen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Flitspalen en rode lichten zijn voor hen geen belemmering meer en ook bijvoorbeeld apk en motorrijtuigenbelasting zijn voor deze lieden zaken uit een andere wereld.

Inmiddels is in Amsterdam een handleiding onder agenten verspreid over hoe te handelen bij het aantreffen van dergelijke Duitse kentekenplaten.

 Noot BPMberekenen:
Reeds op 22 juni 2008 is op deze website de volgende info en waarschuwing voor het kurzzeitkennzeichen verschenen:

http://www.bpmberekenen.com/kurzzeitkennzeichen-5-daags-kenteken.html