In 2010 wordt de CO2 uitstoot de grondslag voor de BPM heffing. Helaas heeft het ministerie bekend gemaakt dat dat ook gaat gelden voor gebruikte auto's. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor een import van een minder zuinige auto. Deze auto's worden harder geraakt door de CO2 belasting dan zuinige auto's. Als alternatief kan gekozen worden voor import op basis van de BPM regels zoals die ten tijde van de nieuwverkoop golden. Alleen was toen het BPM percentage ongunstiger dan het percentage in 2009.

Het Ministerie van Financiƫn heeft deze lezing bevestigt. Woordvoerder Marleen van den Oettelaar: "In 2010 wordt de rest-bpm op een voertuig berekend over de bruto bpm-grondslag die bestaat uit 27,4% van de catalogusprijs plus CO2-heffing. Je mag er ook voor kiezen gebruik te maken van het bpm-regime dat gold ten tijde van de eerste registratie van het voertuig."

Wat moet u nu doen als u een auto wilt importeren?

Voor een auto die u in 2010 importeert, moet de afweging gemaakt worden of er op basis van CO2 met lage BPM of op basis van de oorspronkelijke BPM aangifte gedaan wordt. Vooral voor minder zuinige auto's is de kans groot dat u in 2010 meer gaat betalen!

Indien u wilt weten waar u aan toe bent, kunt u het volgende formulier in vullen. Dan maken we voor u een overzicht van de hoogte van de te betalen BPM nu en in 2010. Voor deze service rekenen we 25 euro incl. BTW.

BPM opgave voor nu en 2010 aanvragen, klik hier