Fendt Saphir caravan

Deze site richt zich voornamelijk op het importeren van auto's en de bijbehorende BPM. Buiten auto's zijn caravans echter ook interessant om te importeren. Aangezien er op caravans geen BPM wordt geheven is het importeren een stuk goedkoper, overzichtelijker en eenvoudiger. Als globale stelregel kan worden aangehouden dat caravans in Duitsland zo'n 10% goedkoper zijn dan in Nederland. Dat is toch weer mooi meegenomen. Door het grote aanbod is er ook een goede kans om tegen een koopje aan te lopen, wat het importeren alleen maar aantrekkelijker maakt.

Wat kost het importeren van een caravan?

Het importeren van een caravan uit een EU land kost aan formaliteiten in Nederland hooguit zo'n €200.

Voor de keuring bij en tenaamstelling via de RDW is er onfeveer € 99 verschuldigd en een kentekenplaat die ca. € 15 kost. Indien er gekozen wordt voor een Exportkenteken, dan komen er nog wel ongeveer 75 euro bij voor een exportkenteken. Er zijn verder geen invoerrechten, BPM of verwijderingsbijdragen of zo verschuldigd. Wel komen er uiteraard kosten bij voor het ophalen (benzine en een Kaffee onderweg).

Voor wie is het importeren weggelegd?

Voor iedereen die geen problemen heeft met wat extra moeite en tijd erin te steken om hier een leuk prijsvoordeel te behalen. Het is hierbij wel zeer handig als men wat Duits kent, maar ervaring leert dat met handen en voeten heel ver te komen is.

Het zoeken

Op bijvoorbeeld Mobile staan heel veel caravans te koop. Het aanbod is echt gigantisch en het moet raar lopen als er daar geen geschikte caravan te vinden is. Het is het beste om het zoeken te beperken tot de regio's 3, 4 (Ruhrgebiet), 5 en 6 (Frankfurt). Het aanbod is zo groot dat het weinig zin heeft om een caravan verder weg te gaan halen.

Kijken / kopen

Het kijken en kopen is het deel waarbij de Duitse taal goed van pas komt. Het onderhandelt zoveel makkelijker als de taal van de verkoper gesproken wordt. Het inspecteren van de caravan moeten zelf gedaan worden, maar dat geld ook in Nederland. Het verdient wel aanbeveling om te controleren, dat de "Gasprüfungs"-sticker is aangebracht bij de nummerplaat. Dat is een tweejaarlijkse keuring waarbij de gasinstallatie gekeurd wordt. Let er ook op dat eventuele onderhoudsverplichtingen om aanspraak op garantie te kunnen maken uitgevoerd zijn.

In Duitsland is het wettelijk zo geregeld dat een verkoper een jaar Gewahleistung (garantie) moet geven op de producten die hij verkoopt. Dat geld ook voor 2e hands producten. Een particuliere verkoper mag deze garantie afwijzen. Indien er zaken gedaan worden met een professionele verkoper, dan kan deze garantie als onderhandelingspunt meegenomen worden. De kans is namelijk groot dat er toch geen aanspraak op gemaakt zal worden vanwege de afstand. Mocht er overigens nog fabrieksgarantie op zitten, dan is deze ook geldig in Nederland (dankzij het EU recht).

De kentekenpapieren

Voor de keuring bij de RDW is het van belang dat de originele kentekenbewijzen uit het land van oorsprong er bij zijn. Voor importeren vanuit Duitsland zijn dat de Zulassungsbescheinigung Teil I (vroeger Fahrzeugschein) en de Zulassungsbescheinigung Teil II (vroeger Fahrzeugbrief). Deze documenten worden na de goedkeuring ingenomen. Het Teil I (Fahrzeugschein) is het bewijs dat de caravan al eerder in een EU-land toegelaten is. Met dat Teil I wordt de procedure bij de RDW eenvoudiger aangezien dat een bewijs van Europese typegoedkeuring is.

Nieuwe caravan

Bij de aankoop van een nieuwe caravan, die dus nog niet op buitenlands kenteken is gezet, is geen Teil I voorhanden. De verkoper moet daar speciaal op gewezen worden en de verkoper moet actie ondernemen. Het komt er op neer dat de verkoper de caravan voor korte tijd een Duitse registratie geeft (Tageszulassung). Het is al voldoende als de caravan 1 dag op Duits kenteken heeft gestaan. Dit levert veel tijd- en financiele winst op bij de importprocedure in Nederland.
Het kan zijn dat voor de Tageszulassung extra kosten in rekening gebracht worden, maar die zullen niet meer dan zo'n € 100 zijn.

Als een dergelijk bewijs van eerdere toelating in een EU-land ontbreekt, dan dient men bij de RDW de aankoopnota te overleggen en een keuringskaart van de typegoedkeuring. Dit laatste is in Nederland alleen via de officiële importeur of dealer te verkrijgen. Die zal echter niet enthousiast op paralel import reageren en er (hoge) kosten voor in rekening brengen. Het kan dan goedkoper uitpakken eerst een Duitse toelating te verkrijgen voor de import in Nederland.

De rit naar Nederland

Voor een caravan is het praktisch/financieel bijna onhaalbaar om deze anders te vervoeren dan achter de auto. Er zitten echter een paar haken en ogen aan. Zo mag er achter een Nederlandse auto geen Duitse caravan vervoerd worden. Verzekeringstechnisch is het namelijk in beide landen afwijkend geregeld. Het zou kunnen dat een verkoper een zogeheten Kurzzeitkennzeichen (5 daags kenteken) aanbied. Deze is echter alleen geldig BINNEN Duitsland. Het enige alternatief dat dan overblijft is een Ausfuhrkennzeichen (export kenteken). Dit is een witte kentekenplaat met een rood vlakje. Deze is te verkijgen bij het strassenverkehrsamt. Voor meer info daarover zie de pagina Naar Nederland in het deel voor auto's. De wijze van het krijgen is voor caravans nagenoeg identiek.

TIP: Vergeet de caravanspiegels niet!

De RDW keuring

Er moet voor de importkeuring bij de RDW een keuringsafspraak gemaakt worden. De keuring is overigens de 'KEURING AHW LICHT-IMPORT EU' keuring in RDW termen. Om op de dag van de keuring met de caravan naar de RDW te kunnen rijden kan een eendagskenteken gratis verkregen worden. Dit moet bij het maken van de afspraak aangegeven worden. De nummerplaat hiervoor mag zelf gemaakt worden (wit met zwarte letters in de grootte van de officiële nummerplaten). Dit staat ook vermeld op het schrijven van de RDW.

Als de papieren in orde zijn, stelt de keuring zelf bij een eigenlijk niet zoveel voor. Het betreft voornamelijk het opmeten, een globale inspectie van vooral het onderstel en enkele administratieve handelingen.

Er hoeft geen weging van de caravan plaats te vinden en ook het trekkende voertuig maakt geen deel uit van de keuring!

Enkele dagen na de goedkeuring komt per post het kentekenbewijs binnen en kan de juiste kentekenplaat besteld worden bij de automaterialenhandel. Vergeet niet om het kenteken ook door te geven aan je verzekering, zodat deze een groene kaart kan afgeven.