Zoals ieder jaar, wordt de BPM voor het nieuwe jaar, 2018 dus, weer bijgesteld. Dit is dus een goed moment om een en ander op een rijtje te zetten. De laatste tijd krijg ik vaker vragen als "is 2018 het jaar dat de BPM eindelijk wordt afgeschaft?" en "Wat zijn de veranderingen voor 2018?". Maar het meeste hoor ik de concrete vraag: "Is het verstandiger om nog dit jaar een auto te importeren of kan ik beter wachten tot begin 2018?".

Nu importeren of in 2018?

De laatste vraag is het eenvoudigste te beantwoorden. Het maakt voor een te importeren gebruikte auto niet uit. Er mag immers gebruik gemaakt worden van het BPM tarief dat sinds de datum 1e toelating het voordeligste is. Voor een nieuwe auto ligt het iets genuanceerder, aangezien dan de BPM geld van de 1e toelating. Voor 2018 is de kans groot dat een 2017 auto veel goedkoper is. Mocht je achteraf spijt er van gekregen hebben tot 2018 gewacht te hebben, in Duitsland zijn veel nieuwe auto's met Tageszulassung beschikbaar. Die hebben al een kentekenregistratie en komen vaak nog in aanmerking voor de BPM van 2017.

Wordt de BPM in 2018 afgeschaft?

Helaas niet. Dit hoeft zelfs in de komende jaren nog niet verwacht te worden.

De veranderingen voor 2018

Zoals ieder jaar vinden er vanaf 1 januari 2018 weer enkele wijzigingen plaats. Hieronder staan de belangrijkste punten opgesomd:

  • Het BPM basistarief is gestegen van €175,- naar €353,-
  • De hoogte van de BPM blijft bepaald worden door de CO2 uitstoot, in 5 verschillende schijven
  • De BPM tarieven in de verschillende schijven blijven gelijk
  • De uitstoot per schijf wordt aangescherpt. Hierdoor vallen auto's sneller in een hogere (duurdere) schijf
  • De extra dieseltoeslag gaat gelden vanaf 63 gr/km uitstoot (was 65 gr/km)
  • Volledige elektrische auto's met een CO2 uitstoot van 0 gr/km blijven BPM vrij.
  • Voor PHEV's (Plug In Hybrides) loopt de berekening is anders. Het basistarief is niet van toepassing, maar er geld een aparte tabel met aangepaste BPM tarieven. Dit zal in de praktijk niet veel verschil maken.


Wat zijn de gevolgen?

Het gaat voor de meeste nieuwe auto's niet voordeliger worden, als de datum 1e toelating na 1-1-2018 ligt. Voor de import van gebruikte auto's biedt dat weer extra kansen. Bij import is immers de tweedehandswaarde de van belang zijnde factor om de te betalen BPM te berekenen.